Jó munkát!

Csapatunk Erdély kincsesvárosában, Kolozsváron éli mindennapjait. Ősi fészkünk a Kolozsvári Református Kollégium. A csapat gazdag történelme egész 1914-ig tekint vissza (lennebb olvasható). Sokszor gáncsolták el, tiltották be, szüntették meg közzösségünket e hosszú idő alatt, de eddig sikerült mindig újraindulni, felállni, mint a mitikus phönix madár, mindig újraéledtük hamvainkból.

Ma Erdély egyik legnagyobb cserkész csapata lehetünk, amely megpróbálja minél jobban kivenni a részét a Romániai Magyar Cserkész Szövetség életéből. Minden korosztály megtalálható nálunk: farkaskölyök, kiscserkész, cserkész, felfedező, vándor, felőtt. Kolozsvár minden magyar iskolájából vannak cserkészeink, de nyílván a legtöbb a Református Kollégiumból. Több féle felekezet is megtalálható csapatunkban, de a református adja a többséget.

"Emberebb embert és magyarabb magyart" szeretnénk teremteni cserkészeinkből, akik értékes részei lehetnek a jövő társadalmának. A jellemnevelés a legfontosabb értékünk. A szórakozást is fontosnak tartjuk, hisz rövid életünket ki kell használni maximálisan. Hétről-hétre (általában pénteken) minden őrsünk foglalkozást tart, ezen kívül havonta 2-3 csapat/ raji randezvényünkt szervezünk. (portya, túra, kézimunka, megemlékezés, filmest, továbbképzés, akadályverseny stb.)

Minden nyáron 2 tábort rendezünk. Egyet hagyományosan Magyarköblösön, az ottani református parochián és méretes kertjében, melyre a két kisebb korosztályú rajunkat (Kiscserkész + Cserkész) várjuk. Egyet pedig mindig máshol, szerte Erdélyben, melyre a nagyobb, Felfedező rajunk ragjait visszük. Mindkét tábornak szerves része a keretmese. A keretmesék is változóak egyikük mindig magyar történelmi, nemzettudatot erősítő téma, a másik pedig világi (könyv, film, egyetemes történelem stb) vagy vallási.

Rövid ideje sikerült beizzítani a csapat egyesületét is, mely reméljük elősegíti majd a fejlődét és a fentarthatóságot. Nagy terveink és álmaink vannak, melyben reméljük Isten is megsegit minket. 

81 Makkai Sándor

Kolozsvár körzet


Cím: Mihail Kogalniceanu nr. 16, 400084, Cluj Napoca, Cluj, România

Alapítás dátuma: 1995-05-30

Weboldal: http://makkai81cscs.ro/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/makkaisandor.cserkeszcsapat

Aktív tagok száma: 139

Csapat története


Csapat története

Csapatunkról röviden: 1914-ben megalapítják a Kolozsvári Református Kollégium cserkészcsapatát, vezetője Nagy Jenő Az első világháború miatt szünetel, majd a román hatalom megszünteti. 1930-tól Z. Sebess József vezetésével működik a román cserkészetbe olvadva, “Centuria XI.” név alatt, 1937-ben mégis beszüntetik. 1940-ben Észak- Erdély visszatérésével ismét működhet, most már 147. Apáczai Csere János névvel, ekkor éli aranykorát. A kommunizmus betiltja a cserkészetet, ezzel csapatunk is megszűnik. A rendszerváltás után, 1995-ben sikerül megalapítani a refi cserkész csapatát, ekkor kapja a 81. Makkai Sándor nevet, első vezetője Sánta Imre. Azóta működik megszakadás nélkül a csapat, viszont két alkalom is volt, amikor a megszűnéshez közel állt, de Istennek hála túlélte ezen időket is. Soli Deo gloria!