Bemutatás

Valamikor 1992 táján hallottuk először ezt a szót: cserkész Baricz Lajos pap bácsitól, és Szántó (Szabó) Edittől. Akkor még nem tudtuk, mit jelent, mivel jár, de úgy határoztunk mi is kipróbáljuk. Az elején csak hétvégi foglalkozások voltak, találkoztunk, különböző játékokat tanultunk, játszottunk, varrtunk, kötöttünk, rajzoltunk, gesztenye-bábukat készítettünk, kirándultunk. Aztán később következtek a történelem leckék, elsősegélynyújtás alapismeretei, cserkész-történelem, törvények, szabályok... és mindez hozzásegített egy másfajta világlátáshoz, másfajta célokat tűztünk ki magunk elé, mint velünk egykorú nem cserkész társaink.

És 1995-ben hivatalosan is megszületett a 21. számú gróf Petki Dávid cserkészcsapat, 1995. március 25-én 38-an fogadalmat tettünk a katolikus templomba. Kezdetben 4 őrs működött Akela, Bagoly, Sas, Szamár. Csapatvezetőnk Simon Imre volt, csapatvezető helyettes Kovács Zsolt.

A tanulás folytatódott, és mi a törvényeink szerint éltünk: segítettünk embereknek, gyakorlatba ültettük a tanultakat, hasznossá tettük magunkat, ahol szükség volt ránk, kimentünk a természetbe, papírt, vasat, üveget gyűjtöttünk, az árából kifestettük a cserkésztermet, betegeket látogattunk karácsonykor... de a cserkészet nem csak ennyiből áll!

Már az első évekbe megszerveztük a maros körzeti cserkésznapot, a cserkészkarácsonyt, részt vettünk az RMCSSZ 5. éves ünnepségén.

Ezenkívül 2001-ig minden évbe megszerveztük a nyári nagytábort:

 • 1995: Csáfordjánosfa
 • 1996: Borzont
 • 1997: Libán tető
 • 1998: Mátyás kút
 • 1999: Borzont
 • 2001: Ravazd

1999 és 2000-ben csapatunk 4 tagja elvégezte Bakonynánán az őrsvezető képző tábort, majd néhány évvel később, 2004-ben 1 cserkész elvégezte a segédtisztvezető képzőt majd utána a cserkésztiszt vezető képzőt, majd 2006-ban Szabó Ildikó sikeresen teljesített a Románia Magyar Cserkészszövetség által szervezett Forrás Őrsvezető vezetőképzőn és képesítést kapott.

2004. januárjában a csapat vezetését átvette Molnár Szilárd, csapatvezető helyettes Szabó Zoltán lett.

Csapattáboraink 2004 óta:

 • 2004: Tófalva(tanyázás)
 • 2005 január: Borzont (tanyázás)
 • 2005 augusztus: Borzont (nagytábor), melyen jelen voltak a magyarországi testvércsapatunktól is néhányan.
 • 2006 augusztus: Szentdemeter(nagytábor), ezt a tábort a frissen alakult 127. sz. Bosco Szt. János cserkészcsapattal együtt szerveztük.
 • 2007 augusztus: Búzaháza(nagytábor), ezt a tábort a marosvásárhelyi 30. sz. Teleki Sámuel és 127. sz. Bosco Szt. János cserkészcsapatokkal közösen szerveztük.
 • 2007 július – augusztusában szerveztünk a fent említett három csapattal közösen egy magyarországi körutat, melynek során több jelentős helyet is meglátogattunk: Ópusztaszert, Budapesten több múzeumot, a magyar Országházat, Szent István bazilikát, Esztergomot, Egert, Komáromot, Komárnot, és még sok más helyet.    

Állandó résztvevői vagyunk a cserkészszövetség által szervezett rendezvényeknek. Második alkalommal vettünk részt a Szamosújváron megszervezett Országos Rovásírás Versenyen, ahol az idén (2007) csapatunk egy tagja első helyezést ért el a cserkész 1 korosztályba (5-6 osztály) és sikeresen képviselte nemcsak a csapatunkat, hanem a cserkészszövetséget is a Kárpátmendencei Rovásírás versenyen, melyet Magyarországon szerveznek meg. Itt a 3. helyezést kapta. Ezenkívül Szamosújváron egy csoportunk 3-ik helyezett lett.

Részt vettünk a Marosvásárhelyen megszervezett Országos Cserkész Sport napokon is, ahonnan több alkalommal hoztuk el az első díjat.

De nemcsak részt veszünk különböző szövetségi rendezvényeken, hanem rendezvényeket is szervezünk. 2004-ben szerveztük meg első alkalommal a „Dalos Pacsirta” Országos Cserkész Dalversenyt. Itt népdal és cserkészdal, valamint ifjúsági-vallásos énekek kategóriába versenyezhetnek a cserkészek.

Ugyancsak csapatunk teljesítménye a 2006-ban kiadott Cserkész szívvel élni.... 20 cserkészdalt tartalmazó cd, amely a Romániai Magyar Cserkészszövetség első ilyen jellegű felvétele, valamint az idén kiadott Szállj dalom szállj.... ifjúsági-vallásos ének gyűjtemény is újdonságnak és sikernek számít cserkészeink körében.

2008-ban fő szervezői voltunk a Maros - Küküllői Főesperességek fiataljainak lelki találkozójának, melyet a Marosszentgyörgyi Római Katolikus Plébánián szerveztünk, illetve bekapcsolódtunk a Szentgyörgy napok szervezésébe.

21 gr. Petki Dávid

Maros körzet


Cím: str. Unirii 2A ap.1, 547530, Sângeorgiu de Mureş, România

Alapítás dátuma: 1995-03-25

Facebook oldal: https://www.facebook.com/21petkidavidcscs

Kapcsolattartó neve: Molnár Szilárd

Aktív tagok száma: 60

Csapat története


Csapat története

Első foglalkozásra 1993 nyarán került sor, amikor a Marosvásárhelyi Bolyai Farkas cserkészcsapatai egy egész délutános ismertetőt tartottak. Az első fogadalomtétel 1995 március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján volt, a helyi Római Katolikus Templomban, ahol jelen volt a marosvásárhelyi 30. Teleki Sámuel cserkészcsapat vezetősége.